Ιωάννης ο Χρυσόστομος

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ



Γεννήθηκε στην Αντιόχεια μεταξύ 344 και 354 μ.Χ. και πέθανε στον Πόντο το 407. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν Οικουμενικός πατριάρχης και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Για μας είναι γνωστός σαν ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Έμεινε ορφανός από πατέρα αλλά η μητέρα του φρόντισε να πάρει σπουδαία ανατροφή και να αποκτήσει αξιοζήλευτο ήθος.

Η ζωή και η δράση του

Στην αρχή ο Ιωάννης παρακολούθησε μαθήματα ρητορικής και αρχαίας ελληνικής φιλολογίας. Αλλά αργότερα, σε ηλικία 18 χρονών, άρχισε να παρακολουθεί θεολογικά μαθήματα. Μετά τις θεολογικές του σπουδές ο Ιωάννης έγινε μοναχός και κατόπιν πρεσβύτερος. Η φήμη του ως κληρικού πέρασε τα σύνορα της Αντιόχειας και έφτασε ως την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος τον κάλεσε τότε στην πρωτεύουσα και τον διόρισε Πατριάρχη (397). Ως Πατριάρχης ο Χρυσόστομος διακρίθηκε για τη ρητορική του ικανότητα για την οποία οι σύγχρονοί του τον αποκάλεσαν “Δημοσθένη της Εκκλησίας”.
Ο Ιωάννης στους λόγους του κατηγορούσε με δριμύτητα τόσο τους ανώτερους κληρικούς όσο και τους αξιωματούχους του βυζαντινού κράτους. Ούτε η αυτοκράτειρα Ευδοξία διέφυγε τις αυστηρές  επικρίσεις του. Για τη στάση του αυτή τον εξόρισαν στον Πόντο όπου και πέθανε. Εκεί στα βάθη της Καππαδοκίας ο Χρυσόστομος παραμένει δημοφιλής. Συνεχίζει το έργο του βοηθώντας φτωχούς και αδύνατους.
Το έργο του

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραψε πολλά δογματικά έργα, επιστολές, λόγους και μια λειτουργία η οποία ψάλλεται  στις εκκλησίες. Το έργο του είναι ογκωδέστατο και καλύπτει 18 τόμους. Η μνήμη του γιορτάζεται μαζί με τους άλλους μεγάλους ιεράρχες της Ορθοδοξίας (Βασίλειο και Γρηγόριο) στις 30 Ιανουαρίου (γιορτή των Τριών Ιεραρχών).

Οι  μαθητές  της  Δ3  Τάξεως