Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Γρηγόριος  ο  Θεολόγος




    Ο Άγιος  Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκε  το 329μ.Χ. στην πόλη Ναζιανζό. Ο πατέρας του, Γρηγόριος και αυτός , την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Άγιος, έγινε Επίσκοπος της Ναζιανζού. Η μητέρα του ονομαζόταν Νάννα και ήταν πολύ θερμή χριστιανή.
    Τα πρώτα του γράμματα μαθαίνει από τη μητέρα του  και το θείο  του Αμφιλόχιο. Στη συνέχεια φεύγει για την Καισάρεια όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στην εκεί Θεολογική Σχολή.  Μετά πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια  και στην Αθήνα.
  Χειροτονείται  στη γενέτειρά του Διάκονος και Πρεσβύτερος. Από τη θέση αυτή υπηρετεί το Χριστό και την πίστη του.  Διδάσκει και ασκεί μεγάλο κοινωνικό έργο. Το 379μ.Χ πάει στην Κωνσταντινούπολη. Γίνεται Αρχιεπίσκοπος της Βασιλεύουσας. Τον κάλεσαν εκεί για να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των αιρέσεων που είχαν κατακλύσει την Πόλη.  Σύντομα  όμως αφήνει το αξίωμα αυτό και επιστρέφει στην γενέτειρά του.
  Προς το τέλος της ζωής του, θα αποσυρθεί στο κτήμα του στην Αριανζό. Εκεί θα αφιερώσει όλο του το χρόνο στην προσευχή, στη μελέτη και στη συγγραφή έως τις 25 Ιανουαρίου του 391μ.Χ.όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία  62 ετών.
 Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου εορτάζουμε στις 25 Ιανουαρίου.

Οι μαθητές  της Δ2 τάξεως