χαϊκού 18

κάνει κρύο
κάνει τσίφι
για το δόλιο το κοτσύφι

Φθινόπωρο
Φύλλα στη γη
σκεπάζουν την αυλή
κίτρινα, πορτοκαλί 



Καλοκαίρι
παραλία γαλανή
χρυσαφένια άμμος
παντοτινά



χαϊκού 15

Πέφτουν τα φύλλα
αρχίζουν τα κρύα και οι
βορχές στη χώρα

χαϊκού 14

Χειμώνας
Κρύο πολύ
οι αρκούδες κοιμούνται
το τζάκι ανάβει!

χαϊκού 13

Καλοκαίρι
είσαι ένα
παιδάκι
που το
αγαπώ
πολύ

χαϊκού 12

Χειμώνας
χιονίζει πολύ
και τα πουλιά φύγανε
έμεινε ένα

χαϊκού 11

Άνοιξη
Βόλτες με το ποδήλατο
ατέλειωτες να είναι

χαϊκού 10

Φθινόπωρο
Γράφεις
το μελάνι λιγόστεψε
η θάλασσα πληθαίνει

Σωστή διατροφή στο πρωινό μου!

Πρωινό!    Η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε την απόδοσή μας στο σχολείο. Πληθώρα μελετών επιβεβαιώνουν  ότι η σωστή διατροφή το πρωί, οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία».

Τα παιδιά τα οποία τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, έχουν γενικότερα καλύτερους βαθμούς σε τέστ, παρουσιάζουν δηλαδή καλύτερο δείκτη ευφυίας και ικανότητα μάθησης καθώς και καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, σε αντίθεση με τα παιδιά που μένουν νηστικά το πρωί ή που τρώνε κάτι πρόχειρο.

Το πρωινό όμως δεν αφορά μόνο τα παιδιά  αλλά και τους  μεγάλους. Η λήψη ενός πλούσιου και θρεπτικού πρωινού έχει πολλά οφέλη και για τους ενήλικες.Εάν φάτε ένα σωστό πρωινό και δεν φύγετε για τη δουλειά νηστικοί πίνοντας μόνο έναν καφέ  ή τρώγωντας κάτι πρόχειρο στο δρόμο, όπως τυρόπιτα, κουλούρι κ.τ.λ., θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα στη δουλειά σας, να μειώσετε τη συνολική πρόσληψή σας  σε λιπαρα και ακόμη και να μειώσει το άγχος σας.

χαϊκού 9

Κατάλευκες ννιφάδες
απ' τον ουρανό πέφτουν
μαλακά

χαϊκού 8

Καλοκαίρι
Ήλιος λαμπερός
θάλασσα ζεστή
γελάει το παιδί

χαϊκού 7

χαϊκού 6

Πράσινα λειβάδια
κόκκινα λουλούδια
ήρθες άνοιξη.

Την άνοιξη τα φύλλα
ανθίζουν και χαρά
μας γεμίζουν

χαϊκού 5

Φθινόπωρο
Πέφτουν φύλλα
κάτω στο χώμα
κίτρινα και πορτοκαλί

χαϊκού 4

Φθινόπωρο
Σεπτέμβης σαν θα μπει
θα με βρει
στου σχολειού μου την αυλή!

χαϊκού 3

Άνοιξη
Αρώματα, πουλιά
πετούν στον αέρα..
Άνοιξη ήρθε!

χαϊκού 2

Χειμώνας
Μέσα στο χιόνι το λιοντάρι
μοιάζει με μαργαριτάρι

χαϊκού 1

Χειμώνας
Βγαίνω έξω στο χιονιά
για να παίξω τρελά
με το βοριά


Πρώτη σελίδα

 Η μικρή μας Πολιτεία 
 
 η ψηφιακή εφημερίδα του 7ου δημοτικού σχολείου Κηφισιάς 

  Αγαπητά  μου  παιδιά, με ιδιαίτερη  χαρά  το  σχολείο μας προχωρά στην  πρώτη  έκδοση της ηλεκτρονικής του εφημερίδας. Στις σελίδες της θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες όλων  των τάξεων και τα νέα του  Σχολείου μας. Βέβαια, πρέπει να σημειώσω  εδώ, πως έκδοση  εφημερίδας  σε επίπεδο  τάξης, έγινε πριν  δύο χρόνια από τα παιδιά  της σημερινής Τετάρτης με την καθοδήγηση της  εξαιρετικής συναδέλφου κ. Εύης  Μπλιάτκα. Πρέπει να ξέρετε πως η πρώτη εφημερίδα έγινε 60 περίπου χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Ρώμη. Έγραφαν σε αυτή τις διαταγές του  αυτοκράτορα  και τα γεγονότα της καθημερινής  ζωής. Και σήμερα οι εφημερίδες έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Περιγράφουν τα εφήμερα νέα, δηλαδή τα νέα που  διαρκούν μια ημέρα.


Ο  Διευθυντής του Σχολείου

Ο Μέγας Βασίλειος

Ο Μέγας  Βασίλειος




  Ο Μέγας  Βασίλειος γεννήθηκε  το  329 μ. Χ. στην  Νεοκαισάρεια  της Καππαδοκίας. Ήταν ένα  από τα εννέα παιδιά του  Βασιλείου  και  της Εμμελείας.  Ο   Βασίλειος μεγάλωσε σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Τα πρώτα γράμματά του τα δίδαξε ο πατέρας του, ο οποίος  ήταν  δάσκαλος.
  Τις  σπουδές του συνέχισε στην Καισάρεια της  Καππαδοκίας, στην  Κωνσταντινούπολη και  τελικά στην Αθήνα. Μετά το τέλος  των  σπουδών του, ο Μέγας  Βασίλειος επέστρεψε στην Καισάρεια και άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του δασκάλου  της ρητορικής.
       Σε  ηλικία  41  ετών γίνεται  Επίσκοπος. Από τη θέση αυτή βοηθούσε κάθε  πεινασμένο, άρρωστο και αδικημένου με όσες δυνάμεις διέθετε.  Ο  Μ. Βασίλειος ίδρυσε στην Καισάρεια το φιλανθρωπικό ίδρυμα « Βασιλειάδα». Στο χώρο αυτό λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και  ξενώνας
  Μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του αγωνίστηκε για τον Χριστιανισμό. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του  379μ. Χ. σε ηλικία 49 ετών.
    Την μνήμη του Αγίου Βασιλείου εορτάζουμε την 1η Ιανουαρίου.


Οι μαθητές της Δ1 τάξεως

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Γρηγόριος  ο  Θεολόγος




    Ο Άγιος  Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκε  το 329μ.Χ. στην πόλη Ναζιανζό. Ο πατέρας του, Γρηγόριος και αυτός , την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Άγιος, έγινε Επίσκοπος της Ναζιανζού. Η μητέρα του ονομαζόταν Νάννα και ήταν πολύ θερμή χριστιανή.
    Τα πρώτα του γράμματα μαθαίνει από τη μητέρα του  και το θείο  του Αμφιλόχιο. Στη συνέχεια φεύγει για την Καισάρεια όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στην εκεί Θεολογική Σχολή.  Μετά πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια  και στην Αθήνα.
  Χειροτονείται  στη γενέτειρά του Διάκονος και Πρεσβύτερος. Από τη θέση αυτή υπηρετεί το Χριστό και την πίστη του.  Διδάσκει και ασκεί μεγάλο κοινωνικό έργο. Το 379μ.Χ πάει στην Κωνσταντινούπολη. Γίνεται Αρχιεπίσκοπος της Βασιλεύουσας. Τον κάλεσαν εκεί για να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των αιρέσεων που είχαν κατακλύσει την Πόλη.  Σύντομα  όμως αφήνει το αξίωμα αυτό και επιστρέφει στην γενέτειρά του.
  Προς το τέλος της ζωής του, θα αποσυρθεί στο κτήμα του στην Αριανζό. Εκεί θα αφιερώσει όλο του το χρόνο στην προσευχή, στη μελέτη και στη συγγραφή έως τις 25 Ιανουαρίου του 391μ.Χ.όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία  62 ετών.
 Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου εορτάζουμε στις 25 Ιανουαρίου.

Οι μαθητές  της Δ2 τάξεως

οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ




Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας  της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453) ο οποίος ήταν 49 ετών όταν πολέμησε ηρωικά για να μην πέσει το βυζάντιο στα χέρια της οθωμανικής  αυτοκρατορίας  το 1453.

Συνέντευξη Τάκη Οικονομόπουλου



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου. Η σημερινή μέρα δεν θα ήταν όπως όλες οι άλλες. Ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, o Τάκης Οικονομόπουλος μας επισκέφτηκε στο σχολείο. Αφού μας μίλησε για την αξία του αθλητισμού, τον βομβαρδίσαμε με ερωτήσεις.



Πότε ξεκινήσατε να παίζετε ποδόσφαιρο;
Το 59.

Σε ποιες ομάδες έχετε παίξει;
Ξεκίνησα από παιδί να παίζω. Πρώτα είχα πάει στα τσικό του Παναθηναϊκού, γύρω στα 11-12 αλλά επειδή ήμουν αρκετά αδύναμος παίκτης, δεν με κράτησαν. Μου είπαν να αθληθώ περισσότερο να δυναμώσω και να ξαναπάω. Μεγάλη στεναχώρια ήταν αυτό για μένα. Αργότερα πήγα στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας και μετά στον Απόλλωνα Αθηνών. Στα 18 μου πήγα στην Προοδευτική όπου σε 10 αγώνες κατάφερα και έγινα βασικός. Μετά με πήραν στον Παναθηναϊκό.
Φυσικά έχω παίξει και με την Εθνική Ελλάδος.

Πόσες συμμετοχές είχατε με τη φανέλα του Παναθηναικού;
Πάνω από 350 συμμετοχές

Ποιο ήταν το τελευταίο σας παιχνίδι;
Στο τέλος της καριέρας μου έπαιζα στον Απόλλωνα. Στο τελευταίο παιχνίδι χάσαμε 1 – 0

Τι ψυχικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας αθλητής;
Ηρεμία, ψυχραιμία, αυτοσυγκέντρωση. Σκέψου να παρασύρεσαι από τις φωνές των φιλάθλων, σίγουρα θα χάσεις το παιχνίδι. Ο τερματοφύλακας πρέπει να διαβάζει το παιχνίδι, πού είναι οι αμυντικοί σου, πού είναι οι ελεύθεροι παίκτες. Να έχεις διορατικότητα.

Κανπνίζατε; Πίνατε;
Είμαι αθλητής, δεν κάνω παρασπονδίες. Είχα καθημερινή 6ωρη ατομική προπόνηση. Γυμναζόμουν με το σύλλογο και μετά γύριζα σπίτι και γυμναζόμουν και μόνος μου. Είχα φτιάξει με άμμο, γκολποστ, δίχτυα, προβολείς το δικό μου γηπεδάκι και έκανα προπόνηση μόνος μου.  Εννιά το βράδυ, ήμουν τόσο κουρασμένος, που έπεφτα για ύπνο. Αργότερα που συνάντησα τον Κυράστα, αφού είχα αποσυρθεί πια, μου αποκάλυψε πως όταν ήταν μικρός και τον έστελναν οι γονείς του για θελήματα, περνούσε από το γηπεδάκι μου και ανέβαινε στον τοίχο και με παρακολουθούσε.

Ποια πρέπει να είναι η αλληλεπίδραση  του τερματοφύλακα με την ομάδα;
Ο σταθερός τερματοφύλακας δίνει σιγουριά στους παίκτες. Εκτελούσα σουτ η αντίπαλη ομάδα και οι συμπαίκτες μου δεν γύριζαν να κοιτάξουν… Τόση εμπιστοσύνη μου είχαν! Βέβαια τρως και γκολ με αυτό τον τρόπο! Οπότε είναι πολύ σημαντική η αλληλεπίδραση των παικτών σε όποιο ομαδικό άθλημα.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πέναλτι που αποκρούσατε;
Πολλά! Θυμάμαι έντονα ένα πέναλτι που απέκρουσα μέσα στην Τούμπα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.


 

Kερδίσατε  χρήματα ή δόξα από τον αθλητισμό;
Ακόμα και σήμερα, όταν πάω στο γήπεδο, από τη στιγμή που κατεβαίνω από το αυτοκίνητο μέχρι που θα κάτσω στη θέση μου, αμέτρητες φορές ακούω «Γειά σου Τάκη!». Τόσα χρόνια μετά ο κόσμος με επιβραβεύει ίσως διότι έπαιζα με ήθος. Ο κόσμος μου προσφέρει την ηθική ικανοποίηση και την αναγνώριση και είναι το πιο σημαντικό.

Ποιος είναι ο αγαπημένος παίκτης σας στο σημερινό Παναθηναικό;
Ο Σισέ και ο Βύντρα.

Ποια ήταν η πιο σπουδαία νίκη που έχετε κάνει;
Οι νίκες κάναμε πολλές αλλά η πιο έντονη στιγμή ήταν με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα, ήταν σαν να δεχόμουν βοβμαρδισμό από σουτ.

Ποιον θεωρείται τον καλύτερο ποδοσφαιριστή σήμερα;
Το Μέσσι, είναι ένας συνδυασμός Πελέ και Μαραντόνα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;
Ο Πελέ.

Συναντηθήκατε ποτέ σε αγώνα;
Όχι. Όταν παίξαμε  στην Εθνική Ελλάδος με τη Βραζιλία, ο Πελέ είχε αποσυρθεί στο προηγούμενο παιχνίδι. Φέραμε 0 – 0 μέσα στο Μαρακανά.

Προσωπικά;
Σε προσωπικό επίπεδο συναντήθηκα με τον Πελέ.

Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τους συμπαίκτες σας; Τους συναντάτε ακόμα;
Ήταν οι καλύτερες. Ακόμα μιλάμε ή και συναντιόματε με τον Καμάρα, τον Αντωνιάδη, τον Καψή, το Βλάχο, το Φιλακούρη και το Δομάζο.

Ποιο ήταν το καλύτερο παιχνίδι που κάνετε ποτέ;
Αυτό εναντίον της Atletico Bilbao. Όπου πήγαινε η μπάλα εκείνη τη μέρα ήμουν επάνω της.

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σύλλογος που σας ζήτησε;
Το ’68 η Real Μαδρίτης, με είχαν δει στο παχνίδι με την Ατλέτικο και μου έκαναν προσφορά.

Πόσα σας έδιναν για τη μεταγραφή;
15 εκατομμύρια δραχμές την εποχή που δινόντουσαν  γύρω στο 1 εκατομμύριο από τις  ομάδες;

Πήγατε;
Όχι.

Γιατί;
Ήταν η εποχή της δικτατορίας τότε και δεν με άφησαν να φύγω.



 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη ομάδα που αντιμετωπίσατε;
Πολλές. Η Bayern η Bratislava όπου φέραμε 3 – 0 εδώ και 2 – 1 στην έδρα τους, αλλά και η Everton που ήταν κορυφαία εκείνη την εποχή. Σημειώσαμε ισοπαλία 0 -0 αλλά προκριθήκαμε.

Πώς περνάτε το χρόνο σας αφού δεν παίζετε πια ποδόσφαιρο;
Έχω μια σχολή προπονητικής τερματοφυλάκων και ζωγραφίζω. Όταν ήμουν 7 χρονών είχα ένα ανάπηρο δάσκαλο που ζωγραφιζε εκπλητικά με την κιμωλία στον πίνακα. Ξεκίνησα και εγώ δειλά δειλά. Γύρω στα 12 έβαλα και χρώμα στη ζωγραφική μου και εξελίχθηκα. Έχω κάνει και εκθέσεις αλλά επειδή εκλάπησαν κάποια έργα μου αποφάσισα να μην τα ξαναστείλω έξω.


Ευχαριστούμε πολύ, οι μαθητές του Στ1

Πλατεία Ολυμπιονικών

οι μικροί ρεπόρτερς
ρωτούν για τους δρόμους

    ΠΛΑΤΕΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ



        Δίνουμε ονόματα σε δρόμους και πλατείες για να τιμήσουμε τη μνήμη σημαντικών ανθρώπων ή  γεγονότων.  Με την πλατεία Ολυμπιονικών τιμούμε τους νικητές  των Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Είναι μεγάλη τιμή αφού στην Ελλάδα γεννηθήκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.
         Ένας από αυτούς ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας φουστανελοφόρος  νερουλάς στο επάγγελμα με καταγωγή από το Μαρούσι. Με τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες (1896), ένωσε τη σύγχρονη Ελλάδα με τη δόξα και το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας.

    ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

    ΜΟΥΣΛΙ
     3 κούπες κουάκερ
    3 κουταλιές λάδι
    3 κουταλιές μέλι
    1 κούπα ινδική καρύδα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Ανακατώνεις το λάδι με το μέλι καλά και μετά το ανακατεύεις όλα μαζί.
    Τα βάζεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και μόλις κοκκινίσει το βγάζεις από το φούρνο.
    Επίσης ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και φρούτα.

    Οι  μαθητές  της  Ε3  τάξεως

    Ιωάννης ο Χρυσόστομος

    ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ



    Γεννήθηκε στην Αντιόχεια μεταξύ 344 και 354 μ.Χ. και πέθανε στον Πόντο το 407. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν Οικουμενικός πατριάρχης και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Για μας είναι γνωστός σαν ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Έμεινε ορφανός από πατέρα αλλά η μητέρα του φρόντισε να πάρει σπουδαία ανατροφή και να αποκτήσει αξιοζήλευτο ήθος.

    Η ζωή και η δράση του

    Στην αρχή ο Ιωάννης παρακολούθησε μαθήματα ρητορικής και αρχαίας ελληνικής φιλολογίας. Αλλά αργότερα, σε ηλικία 18 χρονών, άρχισε να παρακολουθεί θεολογικά μαθήματα. Μετά τις θεολογικές του σπουδές ο Ιωάννης έγινε μοναχός και κατόπιν πρεσβύτερος. Η φήμη του ως κληρικού πέρασε τα σύνορα της Αντιόχειας και έφτασε ως την Κωνσταντινούπολη. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος τον κάλεσε τότε στην πρωτεύουσα και τον διόρισε Πατριάρχη (397). Ως Πατριάρχης ο Χρυσόστομος διακρίθηκε για τη ρητορική του ικανότητα για την οποία οι σύγχρονοί του τον αποκάλεσαν “Δημοσθένη της Εκκλησίας”.
    Ο Ιωάννης στους λόγους του κατηγορούσε με δριμύτητα τόσο τους ανώτερους κληρικούς όσο και τους αξιωματούχους του βυζαντινού κράτους. Ούτε η αυτοκράτειρα Ευδοξία διέφυγε τις αυστηρές  επικρίσεις του. Για τη στάση του αυτή τον εξόρισαν στον Πόντο όπου και πέθανε. Εκεί στα βάθη της Καππαδοκίας ο Χρυσόστομος παραμένει δημοφιλής. Συνεχίζει το έργο του βοηθώντας φτωχούς και αδύνατους.
    Το έργο του

    Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγραψε πολλά δογματικά έργα, επιστολές, λόγους και μια λειτουργία η οποία ψάλλεται  στις εκκλησίες. Το έργο του είναι ογκωδέστατο και καλύπτει 18 τόμους. Η μνήμη του γιορτάζεται μαζί με τους άλλους μεγάλους ιεράρχες της Ορθοδοξίας (Βασίλειο και Γρηγόριο) στις 30 Ιανουαρίου (γιορτή των Τριών Ιεραρχών).

    Οι  μαθητές  της  Δ3  Τάξεως